Reabilitarea Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial situată pe Muntele Caraiman a fost finalizată, informează, Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial situată pe Muntele Caraiman a fost reabilitată și, în ziua Înălțării Sfintei Cruci, Ministerul Apărării Naționale a marcat evenimentul printr-o ceremonie militară și religioasă, la care au participat ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, și a șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.
Ceremonia a inclus depunerea de coroane de flori în memoria eroilor căzuți și vizitarea spațiului expozițional amenajat în incinta monumentului.
Proiectul de reabilitare a fost cofinanțat de Uniunea Europeană și de Ministerul Apărării Naționale.
„Am primit, în 2016, o misiune de onoare, aceea de a restaura și reintroduce în circuitul valorilor naționale acest monument înnobilat de istoria neamului. Și iată dovada că militarii au reușit să se ridice la înălțimea misiunii primite și să putem fi astăzi, din nou, mândri de Monumentul Eroilor de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Nu a fost o misiune ușoară, nu a fost la îndemâna oricui, dar prin multă muncă, prin profesionalism și dăruire, lucrările au fost finalizate cu succes!”, a afirmat ministrul Ciucă în discursul susținut în cadrul ceremoniei.
După preluarea ansamblului monumental în administrare, Ministerul Apărării Naționale a derulat, în perioada 2016-2021, prin Secretariatul General și Direcția domenii și infrastructuri, proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman”.
Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
Scopul general al proiectului este promovarea istoriei şi identităţii naţionale prin conservarea, protejarea şi valorificarea unui monument cultural şi istoric de referinţă pentru România – Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial.